Frälsarkransen

Jag fick ett uppdrag från Prästgården i Länghem att skapa en Frälsarkrans i betong för trädgården.  Frälsarkransen är ett armband skapat av Martin Lönnebo under en resa i Grekland och har kommit att betyda mycket i den svenska kyrkan.

Min tolkning av Frälsarkransen skulle bestå av både pärlor på pinne och liggande. Fick ett armband som gåva och inspiration, och funderade länge hur jag skulle lösa de ovala pärlorna, och hur man kunde få in en trädgårdsestetisk parameter….

När jag hade fått fram nästan alla pärlorna och de stod på tork kastades jag plötsligt tillbaks på ruta ett då en hylla kapsejsade och kraschade i stort sett alla pärlor…. Den första processen hade då mognat vidare, och i andra omgången skapade jag så pärlorna lite annorlunda, och när jag så i början av juni kunde måla och lacka dem föll liksom allt på plats och jag blev så nöjd!  Dock fanns det en stark nervositet för vad beställaren skulle tänka och tycka!

Ett par dagar före midsommarafton packade jag in allt i bubbelplast och styrde i regn mot Länghem, satte upp pärlorna i en vid cirkel under det stora trädet utanför Prästgården , i skydd från regnet…. Sen fick de komma ut och titta….. 🙂  och jag fick godkänt…. !!!

En Frälsarkrans i den här storleken får ju en parameter till… nämligen det taktila i att kunna lyfta upp en pärla för tex tystnad, hålla den, känna på den, gå omkring…. och sen lägga ner den…..

Så jag kunde åka från Länghem med hjärtat fyllt av kärlek, och jag kan bara säga tack för ett hedersamt uppdrag som kom att betyda oerhört mycket för mig !

Ge inte upp, låt det ta sin tid, pröva en ny väg, gläds åt resultatet….. <3

Följ Ewa Dolck på Instagram