Gunnel 1939 – 2023

Mamma , mormor, syster, svärmor, moster, vän, kollega, kusin, granne……..

December 2023

Vi vill på ett kanske lite annorlunda sätt tacka för att du deltog i avskedet och minnet av vår mamma Gunnel.

Först några bilder från 14 juni och St Birgittas Kapell i Skövde där vi samlades och officianten Madeleine läste upp vårt brev om vem mamma varit för oss alla olika som fick finnas i hennes liv.

Längre ner de bilder som visades som bildspel på Karstorps Herrgård och som försökte visa bilder från nästan 84 år, med allt från stickade vantar till tårtor, vänner, blommor, vinglas, barn av olika generationer, kollegor, kalas och glassar !

Längst ner några bilder från urnsättning och några tillfällen under sommar, höst och vinter från urn-ringen Talgoxen på St Birgittas Kyrkogård i Skövde.

Med önskan om en fortsatt fin advent och allt gott till dig och de runt dig !

Hälsar Anna och Ewa

Brevet från Anna och Ewa uppläst av officiant Madeleine

Vi möts idag i Sankta Birgittas kapell för under en en stund tillsammans minnas den mamma, syster, mormor, svärmor, moster,  vän, kollega, granne, gymkompis ….ja vilken annan relation man nu haft till Gunnel.

Jag heter Madde och Gunnels flickor Anna och Ewa har bett mig att läsa upp deras ord.

En ljus minnesstund ! 

Bilden här framme är från 80-årskalaset juni 2019 där ju många av er var med. Och just den känslan med sommar,  blommor, högljudda samtal och skratt och alla minnen från åren som gått vill flickorna ska vara temat idag! Vi ska med glädje minnas den Gunnel varit, och tillsammans paketera minnena i fina små paket att spara från nu och framåt för Gunnel kommer ju alltid vara en del av oss,

MUSIK

Lasse Berghagen – Du är för alltid en del utav mig

Förberedd, ordningsam, omtänksam…. men inte morgonmänniska…

Det var inte helt sällan man väckte Gunnel om man ringde kl 9 på morgonen…… men oavsett om hon vaknade till och med. kl 10 eller 11 skulle det frukosteras i sängen med 2 mackor och en banan till kaffet. I minst en timme, och tidningen skulle läsas och  korsord och sudoku klaras. 

Dock var hon i andra avseenden tidig för när hon skulle ha advenstfika eller julgransplundring för grannarna i trappuppgången var bordet dukat redan dagen före. Julklappar till nära och kära inhandlades redan under sommaren. 

Snören och fina papper sparades från presenter och knöts upp och rullades omsorgsfullt ihop för kommande behov, lakan drogs och manglades…. ordning och reda! Tryggheten i rutiner har förhoppningsvis smittat av sig till en del till er ….

Gunnel var även förberedd och ordningsam i sin omtänksamhet! Vem av er har inte fått ett vykort på posten med grattis, krya på, lycka till….. inte sällan med en trisslott eller kanske ett urklipp från en tidning om ett nybildat bryggeri, en artikel om nån gammal elev, ett tips om ett cafe eller en ny metod att bota smärta i en axel….. och namnsdagar man själv glömt man hade  gratulerades med ett litet sms eller Mail … 

Hon klippte trasor av gamla t-shirts, sparade papperspåsar till hemkunskapens bullbakare gav bort gamla lakan att bli mattrasor…. 

På Gengåvan och Brohjälpen fyndades krukor som sen blev egenkomponerade arrangemang med  sparat återvunnet pynt som jul-eller påskgrupp och gavs till några av husets grannar eller någon i flera hus bort för hon visste att den personen var ensam. 

Till och med under vårens tuffa sjukdom togs årets påskliljelökar tillvara för att ges till en vän med stuga som kunde putta ner lökarna för kommande års blomning . 

Gunnel var även föreberedd och noggrann om sin egen begravning….. Både annons, gravplats och minnesstund var valda sen länge och det fanns sedan många år ett säkert val av musik. Den hon i alla år sa att hon skulle välja om hon kom fram på “ring så spelar vi” även om hon faktiskt aldrig ringde….. 

MUSIK

Ingmar Nordström – Elephant Song

Kollega och vän 

Över 40 år som lärare…..  och fortfarande kunde Gunnel ofta berätta detaljer som i vilken bänk en elev satt, vem som bodde på vilken gata, hur de var släkt med varandra, om skolresor, fortbildning med kollegor, nydanande tänk i utbildningen, om lärarlag, vikarier och projekt.

Några kollegor hörde av sig efter att de nu läst om Gunnels bortgång och jag ska läsa upp några valda rader..    

”Vi hade stort utbyte av varandra, både i jobbet och privat . Vi samarbetade i våra ämnen , rättade prov, gick långpromenader med min hund Ludde, drack vin , dansade gammeldans och såg film …… jag bjöds in till kalas med god mat som visade på hennes omtanke och gästfrihet ,  Varje jul fick jag brev, ofta med foton på henne och barnbarn vilket jag uppskattade mycket. I senaste julbrevet skrev hon att hon bjudit 8 grannar på adventsfika. Så beundransvärt och typiskt för Gunnel !” 

En annan skrev :

”När vår dotter föddes 1970 var det hos Gunnel och Olle jag hamnade på kvällen efter ha närvarat vid förlossning i Eksjö. Gunnel bredde smörgåsar kokte kaffe och berättade hur jag bäst skulle ta hand om mor o dotter då det var dags att hämta hem dem. På hemvägen lastade Olle in Eva-lenas barnvagn i vår gamla Saab och då var transportproblemet löst.

Vidare står det …..

Gunnel hade rutin, kunskaper och en fast hand som skapade ordning och reda i klassrum och på arbetsplatsen. Detta smittade av sig på oss andra och gjorde att även vi skärpte till oss och försökte efterlikna hennes arbetsmetoder. I fråga om lojalitet och ansvar behövde man aldrig tvivla på Gunnels utfästelser. 

Gunnel var helt makalös på att minnas elever, dess namn och gärningar. Långt efter pensioneringen kunde man fråga och hon kunde i detalj redogöra för varje elevs personalia.

Återigen dyker ord som förberedd, ordningsam, generös och omtänksam upp.

Och här är vi idag i ett kapell, i skolavslutningstider, som så många gånger förr….. omgivna av blommor …  

MUSIK

Nils Landgren, Lill LIndfors – Den blomstertid nu kommer

Glommen och havet !

Stugan i Glommen på sommaren var under många år , ja nästan 65 år., lika självklart som kaka till kaffet eller fönsterputs före julgardiner! Här var den andra halvan av Gunnels liv. Först med mamma Margit och pappa Gunnar och lillasyster Birgitta, sen under många år tillsammans Birgitta, Hans och flickorna , och sen som pensionärer och med var sitt hus blev det många år var för sig men ändå tillsammans för systrarna .

Salta bad, promenader vid bottenlösa sjöarna, buketter som plockades till bordet på verandan, samtal över staketet med goda grannar, ogräsrensing dubbelvikt med raka ben, dans på kajen där ofta en och annan vinst kammades hem i idrottsföreningens lotterier, tipspromenad i Rosendal,fika med vänner, turer till Ullared, minigolf vid kiosken, räkafton på Sociten i Varberg och torgdagar med frukt o grönt inne i Falkenberg. Det är många år sen men några minns mjukglassarna på Skrea, hur Gunnel rensade otaliga skäddor som fiskades med nät från eka precis utanför stranden, resorna till LIseberg 9 juli och alla tårtor på verandan!  Eller varför inte hur man flyttade runt utmed huset på sen eftermiddag allt eftersom solen började försvinna för att fånga det sista ljuset, och Gunnel ackompanjerade sitt glas rödvin med en skål morötter i form av slantar…..

MUSIK

Ulf Lundell – Öppna landskap

Mamma, syster, svärmor, moster, vän, gymkompis, kollega, granne…..

Oavsett vilken relation så är det några egenskaper som återkommer. Förberedd, ordningsam, omtänksam och generös. Och så alla dessa uttryck !

När du ändå är på benen kan du väl fylla på mitt kaffe….

Man kan göra på olika sätt och visor

Dä töcker ente ja öm, sa Per i Viskafors

Är inte han kapellmästaren i ”så ska det låta” väldigt lik Ehrling !!!

Att åka bort och fram över dagen ….

Ska det vara en banan till frukost ..

Vad heter nu han som var gift med henne du vet som var med i det där tv-programmet .?….. 

Och visst är det några saker som framöver kommer leda tankarna till Gunnel, ofta med ett leende ….

Colemans senapspulver till jul

Klings kokosbollar

Fillelimpa

yatzy kl 19

tovade tofflor

frukost i sängen

8 kulor glass i rån 

primetime frågesport kl 20

blommande hav av trift

fröknäcke

raggsockor

vrestörne

stekt spätta med persiljesås

promenader vid Karstorp

Lussekatter

golf på björnhult

liljekonvaljer

Ring så spelar vi 

Wordfeud 

Snillekryss och Vi-korsordet 

11-kaffe oavsett vad klockan är 

Dubbeldajm …. 

Vi har med dessa ord delat några minnen och tankar och hoppas att vi på Karstorp kan fortsätta med det tillsammans med det bildspel som kommer att rulla som bakgrund. Där finns möjlighet att säga några ord om man vill . Lättsamt och enkelt. 

På så sätt kan vi med glädje tillsammans paketera minnena i fina små paket att spara från nu och framåt . 

Som texten i Ted Gärdestads låt  lyder, här sjungen av Fredde wadling och Helen Sjöholm  : 

”I den stora sorgens famn, finns det plats för många skratt, så som stjärnor tittar fram ut ur evighetens natt,”

MUSIK

Fredde wadling : I den stora sorgens famn 

Avsked kistan instrumentalt

Cavatina 

Brusa högre du lilla å

Utgång 

Ted Gärdestad-kärlekens skull 

14 juni 2023 St Birgittas Kapell

Gunnel 1939 – 2023

St Birgittas Kyrkogård

Följ Ewa Dolck på Instagram