Valborgstal i Fristad

 

Jag blev förvånad och mycket glad när Folkhögskolans rektor frågade mig om jag ville vårtala i Fristad på Valborgsmässoafton. Självklart ville jag det ! Sen kom nervositeten, vad i all sin dar skulle jag ha att prata om ?

Jag fick helt enkelt sätta mig ner och fundera….. Nedan finns hela talet, och lite bilder tagna av Folkhögskolans rektor Inka Horstmann. För övrigt kan man gå sommarkurs i betonggjutning med mig på just Fristad Folkhögskola veckan efter midsommar i år…. 🙂

Så här lät det…….

När jag tillfrågades att välkomna våren som Fristads vårtalare kändes det viktigt att veta vad det var jag skulle prata om…

Så……Vad är våren ?

Enligt Uppslagsboken :
Vår är en av de fyra årstiderna, som på norra halvklotet brukar omfatta månaderna mars, april och maj,  (jag är inte helt säker på att jag håller med om att det var vår i mars…..)

Meteorologiskt är definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0° men under 10 plusgrader (det var alltså definitivt inte vår i mars….)

För småbarnsföräldern är våren tiden då man inser att alla gummistövlar och ssandaler vuxits ur

För husägaren är våren tiden då oändligt många jordssäckar införskaffas, man sår liiite för många tomatfrön och tänker att det där med ogräs fixar sig ju enkelt…

För allergikern är våren rinnande ögon och täppt näsa…

För den fågelintresserade är våren möjligheter att få nya kryss i boken för återvändande eller passerande fåglar…

Det kan också vara björklöv stora som musöron, porlande bäckar, snöskyfflar som ställs undan, grusiga gångbanor, rabarber som sticker upp sina rosaröda knoppar mot mörkbrun jord….första koppen kaffe ute på trappen , knalligt gula tussilago, sandaler utan strumpor…..

När jag var liten innebar våren att man fick ha nya träskor, eller …ja inte nya eftersom jag hade en storasyster… och man tog med sig twist-bandet till skolan för att hoppa twist på rasterna. Och på Valborgsmässoafton hade man sommarklänning hur kallt det än var, så var det bara….

Idag är våren för mig en massa nyfödda lamm som skuttar omkring i hagen utanför huset, det är utsläpp av kor på bete, mängder av plantor i växthuset, intensivt arbete med att färdigställa mitt hantverk inför sommarsäsongens försäljning, klyvning av ved för den kommande vintern och gärna kaffe så snart solen kikar fram…..

Men jag älskar verkligen det sätt att beskriva våren som våra fantastiska visdiktare, poeter och författare lämnat i arv till oss…. Boye, af Wirsen, Karlfelt, Fröding,  Tegner med flera, orden vi  hört så många gånger men kanske inte helt lyssnat på…

Visst gör det ont när knoppar brista, varför skulle våren annars tveka….

Vintern rasat ut bland våra fjällar
drivans blommor smälta ned och dö
Himlen ler i vårens ljusa kvällar
solen kysser liv i skog och sjö

Vårvindar friska
Leka och viska,

Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger att nu är det vår.

Som sol om våren stiger
i makt mot himlens höjd,
och all naturen viger
till livets nya fröjd,

Om våren, sjung om våren
hvar nyckfull melodi;
som fläkt och drill i snåren
den löper saklöst fri.

Nu grönskar det i dalens famn,
nu doftar äng och lid.
Kom med, kom med på vandringsfärd
i vårens glada tid!

Och slutligen Gustav Fröding—-

Var icke ledsen fast molnen trycka och vinterköld genom hjärtat går,
ty bakom moln glänsa sol och lycka och efter vinter blir det åter vår.

välkommen sköna maj , välkommen våren ! ett fyrfaldigt leve för våren !

Tack Valborgskommitten och alla åskådare för värmen ni förmedlade i kylan idag !

Följ Ewa Dolck på Instagram