Nyheter

Nya vägar…

Ja ingen har ju kunnat undgå läget i Sverige just nu, och det kommer bli många som påverkas på många sätt…. Både hälsomässigt och ekonomiskt..

Jag har ju fördelen att bo på landet med ganska få kontakter med utomstående förutom de tider då jag reser runt på mässor. Vi har sedan länge bra rutiner med hygien då vi har kor, får, höns, ankor, hundar mm…. och sedan min blodförgiftning 2013 som helt berodde på mitt eget slarv så är vi noga.

Så min oro för viruset är nog helt baserat på de i familjen som tillhör någon riskgrupp, speciellt om nån av oss skulle vara orsaken till smitta.

Dock så påverkar det mig och mitt företag ganska brutalt då alla mässor ställs in nu under våren. Mässor som skulle motsvara 25-35 % av årsinkomsten. Trädgårdsmässor och hantverksmässor som inspirerar till dekoration av trädgården, samt hundutställningar där mina specifika raser skulle visas upp, en del för första gången…. Så det blir lite vacuum helt plötsligt…

Om det dessutom drar ut på tiden med juni och juli för mina stora mässor Hjo och Båstad , och augusti med Skansen…ja då blir det riktigt tufft om ens möjligt att överleva… för företaget alltså…

Så nu är det dags att sätta sig ner och fundera på alternativa vägar… Mina kurser har ju max 4 deltagare, och sker i min verkstad så detta är fullt genomförbart tills vidare. Jag kommer dessutom öppna upp för helt enskilda kurser från 1 person.

Beställningar av hundar/katter målade efter foto kommer få betydligt mer tid, och jag kommer även börja med leveranser till andra orter vissa dagar framöver, troligen Örebro, Linköping, Helsingborg och Växjö.

Självklart är detta enbart ett ekonomiskt praktiskt problem som inte kan jämföras med hälsorisken för riskgrupperna, men till skillnad från alla med ”vanligt” arbete så har jag ingen möjlighet till sjukskrivning utan jobbar helt enkelt på så gott jag kan!

Hoppas på hjälpen att sprida lite reklam om mig och mina alster/kurser så att jag klarar mig igenom denna utmaningen. Envisheten och tålamodet har jag, och med lite små dunkar i ryggen och hjälpande knuffar ska nog detta gå också.

På förhand tack !

 

När det inte blir som man tänkt sig….

Det hände på en sekund…. Jag hann tänka ”det här var inget bra alls”….. och PANG så hade underbenen glidit åt var sitt håll i snöslasket och jag gjorde ett praktfullt spagat i knäleden !

Tack vare en fantastisk sambo på 2 meter med armstyrka som en lyftkran kom jag i alla fall in i huset, och efter ett par timmar konstaterades att jag nog måste till sjukhus. Via vårdcentral, jourcentral, röntgen och ortoped kom jag hem efter 3 timmar med diagnosen trasiga ledband. Tack o lov inte helt av, men kraftigt påverkade .

Idag har det gått en vecka sen kullerbyttan, och jag har just tagit min första promenad till brevlådan. Lite ostadigt, men enligt sjukgymnasten är envis träning enbart av godo, och de av er som känner mig vet ju att just envishet är ju min paradgren….

Så på en vecka har jag inte ens tittat in i verkstan…än mindre jobbat på mina beställningar, eller testat mina nya formar! Jag håller på att gå upp i atomer av längtan till min bod och skapandet. Jag har som mål att komma ut en sväng i morgon i alla fall.

Men mitt i all olycka är jag oerhört tacksam för den vård jag fick förra veckan. Snabbt, professionellt och med stor empati bemöttes jag av min egen vårdcentral, jourcentralen och SÄS. Allt till den ynka prislappen 100 kr ! Då är det enkelt att betala skatt!

I samband med olycksdagen gjorde jag ett inlägg på min Facebook och blandade in svartjobbande hantverkare i ekvationen…  Talade helt enkelt om vad jag tycker om ”kollegor” som säljer sitt hantverk utan moms och skatt, pengar rätt i fickan, där kunden jämför priser och därmed dumpas priserna till nackdel för de företagare som gör rätt för sig… Som jämförelse kan man säga att om en av dessa säljer en vara för 100 kr så går ju 100 kr i fickan, materialkostnad oaktat, men om jag säljer en vara för 100 kr så kvarstår 37 kr i bästa fall materialkostnad oaktat…. Så det blir ju en viss skillnad…. Det är dessutom inte helt ovanligt att dessa fortlöpande klagar på dålig vård, låg sjukpenning, bristande skola osv…. Men samtidigt inte vill bidra till skattesystemet utan tycker sig berättigade att stjäla dessa summor.

Jag dristade mig i inlägget att skriva ”SKÄMS” till dessa…. och helt plötsligt hade jag 2 vänner mindre i listan……  nu efter en vecka har ytterligare 2 ”försvunnit”…Tänk så det kan gå…. Men jag står fortfarande till 100% för min åsikt ! Speciellt nu efter en vecka där jag för ytterligare 100kr har fått en timmes privat konsultation av legitimerad sjukgymnast som väglett mig i träningen för bästa återhämtning.

Har du fått nåt bra för 100 kr på sistone ? 🙂

Och jag har fått fäst trådarna på alla ”nästan-färdiga” stickade alster, stickat en ny sjal, en buff, och påbörjat 2 par handledsvärmare….. så helt sysslolös har jag inte varit…

 

 

MyDog Göteborg 3-6 januari 2020

Slumpen, turen eller karma…..

Ja jag vet egentligen inte exakt hur det hände, men Jenny som driver Bamses Bollar hittade mig, gillade mina hundar, samma dag som hennes man skulle till Borås från Skåne….och resten är början till en riktig bra historia…. För det ledde till att jag nu är gäst i hennes monter på den stora mässan ”My Dog” i Göteborg 3-6 januari 2020 .

Jag har med i stort sett hela sortimentet av hundar, och kommer även ta upp beställningar där jag målar efter foto.

Jennys monter är nr B01:02 och hos Jenny hittar du en gigantisk mängd grejor till och med hundar. Allt sorterat efter hundraser, så du kan hitta tex isskrapa, handduk, mugg, kakform, mm mm med schäfer, tax eller Leonberger osv….

För mig är det allra första besöket på My Dog och det är lite skräckblandad förtjusning…..  Det ligger rätt många timmars arbete framför mig innan portarna slår upp fredag morgon! Men åh vad kul det ska bli !

Båstad och Borås….

Det har varit intensivt med julmarknader och jag har nu avverkat både Båstad och Borås.

Båstad var nog den juligaste mest exklusiva julmarknaden där Norrvikens trädgårdar gått ”all in” med belysning, aktiviteter och dekorationer. Och trots skiftande väder var det välbesökt !

Jag hade ju nöjet att åka tillsammans med Maria, keramiker med företaget ”Ljuva Drömmar” och vi både stod bredvid varandra på mässan och kamperade ihop på kvällen. Det är så himla roligt att hänga med nån som också är hantverkare och utbyta tankar och idéer !  Det är när man ser bortom egen vinning och egoism som det börjar hända saker med synergieffekter och kreativitet!

Sen var det enda marknaden på hemmaplan i år, nämligen Julmarknad på Brändmarks. Det var tredje året jag var med och föreningens trettonde marknad. Ett skönt gäng med brett utbud i allt från keramik, vävt, tovat, glasfusing och som grädden på moset Tinas fantastiska figurer på kalendrar och muggar mm….

Nu är det en tur till Stockholm i helgen som väntar och ett par arbetsdagar i Alingsås sen, … innan det ska firas lite ju och nyår, men efter jul kommer en kul grej som jag verkligen ser fram emot, mer om det senare….

Tipp tapp…..  🙂 

Julmässa på Norrviken i Båstad

Normalt är det högsommar när jag gästar Norrvikens Trädgårdar under Hantverksmässan, men i år blev jag inbjuden att även delta på Julmässan med mitt betonghantverk. För tredje året arrangerades en magisk julmarknad där de överträffade allt i form av dekorationer, belysning, aktiviteter som dans kring granen och eldshow.. och så ca 50 utställare med hantverk och mat.

Stämningen blev absolut magisk med all belysning! Så lyxigt att få vistas i denna fina miljö !

Det var första året som mässan var öppen redan på fredagen, och det var lite ovisst om besökarantalet…men oj vad roligt ! Redan lördag morgon fyllde jag på med de sista tomtarna och katterna jag hade med, och sen strömmade påsarna med betongalster iväg…

Organisationen bakom är så oerhört proffsig och med en stor charm och glädje ! Som företagare med lite kontrollbehov fullkomligt älskar jag att allt funkar klockrent, är väl arrangerat och planerat….och som människa blir jag varm av de omtanke som visas när mäss-bossen Charlotte kommer förbi med en kaffetermos eller bara frågar om allt är ok….

Några höjdpunkter var eldshowen där tre unga kvinnor blandade dans och eld rent magiskt ! Doften av brända mandlar triggade julkänslan och de fantastiskt belysta konstverken satte pricken över i !

Så tack Båstad och alla härliga besökare för en underbar helg ! Jag är ödmjuk inför hur många alster som fick nya hem ! Tack även Maria ”Ljuva Drömmar”  , min kumpan på resan som förgyller dagen med både skratt och klokheter! Och så Gabi , du roliga tös ! Och Helena som är så nedrans duktig keramiker och förmodligen roligare än hon förstår själv !

Men mest tack till Charlotte och Ingrid med personal ! Ni gör ert jobb så in i bengen bra ! Vi ses i juli igen, och i december 2020 !

Följ Ewa Dolck på Instagram!