Nyheter

Sommar 2020, inte som det var tänkt….

När jag i vintras såg över turnéplanen för 2020 kände jag mig så ofantligt stolt. Tänk vad mycket som hänt de senaste 5 åren, hårt arbete, nätverkande och utveckling hade äntligen lett till att jag kunde välja bland event och plocka russin ur kakan. Fantastiska event som Slöjdmässan i Hjo, Hantverksmässan i Båstad och så det årliga gästspelet på Skansen…bland många andra så klart….

Så kom det nåt emellan…. En bacillusk som pausade hela Sverige…. Företag permitterade, krisstöd skapades från myndigheter, barn gick i skolan på distans, toapappret tog slut i butik….

Och jag då ? För mig fanns inga krisstöd…. mässor och event ställdes in, butiken i Alingsås fick stänga vissa dagar då flera i föreningen är riskgrupp…. Vad gör man då ?  Lägger sig på rygg som en skalbagge och tycker synd om sig ?

Jag var nog ganska snabbt på det klara med att jag var tvungen att hitta nya vägar att nå kunder, och eftersom jag hade ett par beställningar neråt Skåne och bortåt Östergötland satte jag mig helt sonika i bilen och levererade. Med lite info på Facebook fick jag fler beställningar och plötsligt fanns #ewadolckpåturne . Nu har jag kört både runt Vättern och Vänern några gånger, uppåt Bohuslän och neråt Halland Skåne också. Varje gång har jag kunnat fylla bilen med beställningar.

Nu är det ett etablerat koncept, jag har återkommande kunder och kanske kan jag redan nu tacka bacillen för att jag tvingades tänka nytt…. För jag når nu kunder jag troligen inte hade nått annars. Och jag har fått nischa mig på målningen som jag älskar så !

Därför kommer jag inom kort släppa datumen för oktober och november för turnédagar, och jag kommer även utöka med nya geografiska områden. Vad sägs om Österlen, Uppland och Småland?

Det blir främst söndagar jag åker, då det är enklast både för trafik, tillgänglighet och ledighet för kunder. Någon lördag också.

Jag kommer även göra en andra omgång i november och december med juliga saker, och möjliga julklappar,

Så nu är det bara att börja beställa! Som vanligt är det betalning vid leverans som gäller, alltid kvitto med moms, hög kvalitet på gjutningen och gärna målning efter foto.

Tack för att ni stöder en liten företagare i en underlig tid. Förutom era faktiska köp är jag även så glad att möta er och för samtalen vi haft! Jag älskar verkligen mitt jobb !

Hoppas vi ses i höst !

(ps jag vet att Covid-19 inte är en bacill, men ni förstår hur jag menar ovan)  🙂

 

Frälsarkransen

Jag fick ett uppdrag från Prästgården i Länghem att skapa en Frälsarkrans i betong för trädgården.  Frälsarkransen är ett armband skapat av Martin Lönnebo under en resa i Grekland och har kommit att betyda mycket i den svenska kyrkan.

Min tolkning av Frälsarkransen skulle bestå av både pärlor på pinne och liggande. Fick ett armband som gåva och inspiration, och funderade länge hur jag skulle lösa de ovala pärlorna, och hur man kunde få in en trädgårdsestetisk parameter….

När jag hade fått fram nästan alla pärlorna och de stod på tork kastades jag plötsligt tillbaks på ruta ett då en hylla kapsejsade och kraschade i stort sett alla pärlor…. Den första processen hade då mognat vidare, och i andra omgången skapade jag så pärlorna lite annorlunda, och när jag så i början av juni kunde måla och lacka dem föll liksom allt på plats och jag blev så nöjd!  Dock fanns det en stark nervositet för vad beställaren skulle tänka och tycka!

Ett par dagar före midsommarafton packade jag in allt i bubbelplast och styrde i regn mot Länghem, satte upp pärlorna i en vid cirkel under det stora trädet utanför Prästgården , i skydd från regnet…. Sen fick de komma ut och titta….. 🙂  och jag fick godkänt…. !!!

En Frälsarkrans i den här storleken får ju en parameter till… nämligen det taktila i att kunna lyfta upp en pärla för tex tystnad, hålla den, känna på den, gå omkring…. och sen lägga ner den…..

Så jag kunde åka från Länghem med hjärtat fyllt av kärlek, och jag kan bara säga tack för ett hedersamt uppdrag som kom att betyda oerhört mycket för mig !

Ge inte upp, låt det ta sin tid, pröva en ny väg, gläds åt resultatet….. <3

#ewadolckpåturné

Ja 2020 har ju än så länge visat sig vara ett helt annorlunda år mot vad åtminstone jag upplevt någonsin… Efter drygt 4 år som egenföretagare ställdes jag inför utmaningar utöver allt annat.

Från en fullbokad kalender ställdes plötsligt  alla mässor och hantverksmarknader in…. Butiken i Alingsås fick begränsa öppettiderna då endast 5 av 14 medlennar är under 70 år och vi fick ransonera arbetspass bland oss ”ungdomar”.

Men mitt talesätt att ”man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke” fick nu verkligen sättas på prov! Det här är ju det jag lever på !

Jag började skeppa mina beställda alster till köpare runt om i Sverige, och (peppar peppar) så har det hittills gått jättebra. Speciellt hundar m¨ålade efter  foto, de mindre sorterna gick bra.

Steg 2 var att skapa konceptet #ewadolckpåturné där jag under ett par veckor tar upp beställningar i en viss region och sen tar en heldag och levererar till kunderna. Självklart med avstånd, kvitto och moms… 🙂

Detta koncept visade sig så lyckat att jag nu preppar för turné 2 och 3.

Lördag 16 maj blir det Göteborg Stenungsund Ljungskile Uddevalla Vårgårda

Fredag 22 maj blir det Skövde, Örebro, Eskilstuna, Katrineholm, Norrköping, Linköping, Jönköping.

Så nu är det fritt fram att beställa allt från hundar och katter målade efter foto, blommor och fågelbad till trädgården samt smycken som jag så levererar under dessa dagar. Jag kommer stanna till utmed dessa rutter på tex en pendelparkering eller köpcentra i utkanten av staden och möta upp kunder. Lämna över på behörigt avstånd, betalning på swish eller kort samt kvitto som sms eller mail. Allt för båda sidors säkerhet och trygghet.

Jag hoppas på detta sätt att upprätthålla en viss produktion och försäljning tills att Sverige tryggt kan öppna upp landet igen. Blir glad för alla stöd i form av delningar, likes och rekommendationer ni vill och orkar åstadkomma.

Nu gasar jag ! Häng på !

 

 

Nya vägar…

Ja ingen har ju kunnat undgå läget i Sverige just nu, och det kommer bli många som påverkas på många sätt…. Både hälsomässigt och ekonomiskt..

Jag har ju fördelen att bo på landet med ganska få kontakter med utomstående förutom de tider då jag reser runt på mässor. Vi har sedan länge bra rutiner med hygien då vi har kor, får, höns, ankor, hundar mm…. och sedan min blodförgiftning 2013 som helt berodde på mitt eget slarv så är vi noga.

Så min oro för viruset är nog helt baserat på de i familjen som tillhör någon riskgrupp, speciellt om nån av oss skulle vara orsaken till smitta.

Dock så påverkar det mig och mitt företag ganska brutalt då alla mässor ställs in nu under våren. Mässor som skulle motsvara 25-35 % av årsinkomsten. Trädgårdsmässor och hantverksmässor som inspirerar till dekoration av trädgården, samt hundutställningar där mina specifika raser skulle visas upp, en del för första gången…. Så det blir lite vacuum helt plötsligt…

Om det dessutom drar ut på tiden med juni och juli för mina stora mässor Hjo och Båstad , och augusti med Skansen…ja då blir det riktigt tufft om ens möjligt att överleva… för företaget alltså…

Så nu är det dags att sätta sig ner och fundera på alternativa vägar… Mina kurser har ju max 4 deltagare, och sker i min verkstad så detta är fullt genomförbart tills vidare. Jag kommer dessutom öppna upp för helt enskilda kurser från 1 person.

Beställningar av hundar/katter målade efter foto kommer få betydligt mer tid, och jag kommer även börja med leveranser till andra orter vissa dagar framöver, troligen Örebro, Linköping, Helsingborg och Växjö.

Självklart är detta enbart ett ekonomiskt praktiskt problem som inte kan jämföras med hälsorisken för riskgrupperna, men till skillnad från alla med ”vanligt” arbete så har jag ingen möjlighet till sjukskrivning utan jobbar helt enkelt på så gott jag kan!

Hoppas på hjälpen att sprida lite reklam om mig och mina alster/kurser så att jag klarar mig igenom denna utmaningen. Envisheten och tålamodet har jag, och med lite små dunkar i ryggen och hjälpande knuffar ska nog detta gå också.

På förhand tack !

 

När det inte blir som man tänkt sig….

Det hände på en sekund…. Jag hann tänka ”det här var inget bra alls”….. och PANG så hade underbenen glidit åt var sitt håll i snöslasket och jag gjorde ett praktfullt spagat i knäleden !

Tack vare en fantastisk sambo på 2 meter med armstyrka som en lyftkran kom jag i alla fall in i huset, och efter ett par timmar konstaterades att jag nog måste till sjukhus. Via vårdcentral, jourcentral, röntgen och ortoped kom jag hem efter 3 timmar med diagnosen trasiga ledband. Tack o lov inte helt av, men kraftigt påverkade .

Idag har det gått en vecka sen kullerbyttan, och jag har just tagit min första promenad till brevlådan. Lite ostadigt, men enligt sjukgymnasten är envis träning enbart av godo, och de av er som känner mig vet ju att just envishet är ju min paradgren….

Så på en vecka har jag inte ens tittat in i verkstan…än mindre jobbat på mina beställningar, eller testat mina nya formar! Jag håller på att gå upp i atomer av längtan till min bod och skapandet. Jag har som mål att komma ut en sväng i morgon i alla fall.

Men mitt i all olycka är jag oerhört tacksam för den vård jag fick förra veckan. Snabbt, professionellt och med stor empati bemöttes jag av min egen vårdcentral, jourcentralen och SÄS. Allt till den ynka prislappen 100 kr ! Då är det enkelt att betala skatt!

I samband med olycksdagen gjorde jag ett inlägg på min Facebook och blandade in svartjobbande hantverkare i ekvationen…  Talade helt enkelt om vad jag tycker om ”kollegor” som säljer sitt hantverk utan moms och skatt, pengar rätt i fickan, där kunden jämför priser och därmed dumpas priserna till nackdel för de företagare som gör rätt för sig… Som jämförelse kan man säga att om en av dessa säljer en vara för 100 kr så går ju 100 kr i fickan, materialkostnad oaktat, men om jag säljer en vara för 100 kr så kvarstår 37 kr i bästa fall materialkostnad oaktat…. Så det blir ju en viss skillnad…. Det är dessutom inte helt ovanligt att dessa fortlöpande klagar på dålig vård, låg sjukpenning, bristande skola osv…. Men samtidigt inte vill bidra till skattesystemet utan tycker sig berättigade att stjäla dessa summor.

Jag dristade mig i inlägget att skriva ”SKÄMS” till dessa…. och helt plötsligt hade jag 2 vänner mindre i listan……  nu efter en vecka har ytterligare 2 ”försvunnit”…Tänk så det kan gå…. Men jag står fortfarande till 100% för min åsikt ! Speciellt nu efter en vecka där jag för ytterligare 100kr har fått en timmes privat konsultation av legitimerad sjukgymnast som väglett mig i träningen för bästa återhämtning.

Har du fått nåt bra för 100 kr på sistone ? 🙂

Och jag har fått fäst trådarna på alla ”nästan-färdiga” stickade alster, stickat en ny sjal, en buff, och påbörjat 2 par handledsvärmare….. så helt sysslolös har jag inte varit…

 

 

Följ Ewa Dolck på Instagram!