Kollektion

I stort sett allt jag skapar är helt eller delvis i betong.

Jag älskar materialet som kan användas till så olika saker som smycken, vinglas, trädgårdsbord, hundar och blommor….

Allt skapas i min egen verkstad i Fristad utanför Borås. Hit kan du komma på besök om du hör av dig först.

Här är ett urval av alster jag skapat hittills. Massor av fler bilder finns på Facebook och Instagram.

 

Du hittar även mina alster hos ett antal utvalda återförsäljare.

Klicka på de olika bilderna nedan för att se gallerierna inom respektive område.

Smycken

Glas

Trädgård

Bord & Fågelbad

Hund/Katt Efter foto

Till minne av

Skötselråd

Betong är visserligen hållbart och tål att stå utomhus, men behöver lite omsorg och kärlek för att bevaras målat.

Om de ska stå ute vintertid är det viktigt att följa skötselråd, och jag rekommenderar under tak dec-feb. (eller när snön ligger…) Minusgrader inga problem dock.

Främst är det viktigt att hålla rent, skölja av lite då och då med rent vatten och såpa tex. (regn är inte ”rent vatten” ) Kika på om det kommit skador på och i så fall åtgärda i tid. (skador som givit bar betong gör att fukt kommer in som vid temperaturskillnader på vintern gör att färgen kan flagna)  Skador lagas enkelt i med lite akrylfärg och när det torkat genomskinlig lack. Viktigt är att alstret är torrt när detta sker. Väldigt små ytliga skador kan lagas med färgat nagellack.

För bästa hållbarhet bör alstret bör minst en gång om året lackas över med antingen matt eller blankt klarlack efter tvätt och tork. Lack hittar man på de flesta bygghandlare eller hobbyaffärer Klart enklast att använda spraylack på ca 20 cm avstånd. Hellre ett par tre tunna lager än ett tjockt.

För att hålla alstren fina rekommenderar jag att man ställer dem lite skyddat sisådär början december till slutet på februari (längre om du bor norrut mer ”mer” vinter) . Minusgrader är inga problem men snö, is, hagel och regn sliter på färgen. Tex om man har tak över veranda eller förstukvist så håller de sig fina längre om de står där.

Saker som fågelbad och blommor som är väldigt skålade bör även de stå lite mer skyddat de värsta månaderna då frusen is ”knäcker” färgen som då riskerar flaga.

Stommarna i smyckena är i kirurgiskt stål eller annan allergigodkänd metall. Några enstaka hängande örhängen har krokar i silver.
Metallen är överdragen med en lack för att behålla färgen, men kemikalier så som parfym, handkräm och även saltvatten vid bad i havet mm kan påverka färgen, varvid jag rekommenderar att ta av smycket vid tvätt av händer mm.

Följ Ewa Dolck på Instagram!